Naomi: ‘Het leek alsof tram 14 over me heen was geraasd’

Naomi Hogervorst vertelt over haar stage bij Het PR Bureau: ‘Ik vind het gaaf dat je ontzettend betrokken wordt bij het bureau en de klanten. Zo heb ik meegewerkt aan de eigen PR, ben ik betrokken bij gave projecten voor diverse klanten en schreef ik persberichten.’

Over het algemeen heb ik mijn zaakjes altijd wel op orde. Maar ik kom beter tot mijn recht als er wat druk achter zit. Dat was ook zo met mijn stage. Toen vrijwel iedereen al een stage had geregeld, had ik nog geen enkele sollicitatiebrief verstuurd. En dus stuurde ik op een zondagmiddag, twee weken voor ik moest beginnen, zo’n dertig brieven de deur uit. Mijn eerste brief ging naar Het PR Bureau. De week die daarop volgde was slopend, ik kreeg afwijzing na afwijzing. ‘Sorry, alle plekken zijn al vergeven’. Tot dat verlossende telefoontje van Het PR Bureau: je mag op gesprek komen. De week daarop had ik mijn sollicitatie gesprek, waar ik met klamme handjes inging. Meteen daarna was ik door het dolle heen – ik was aangenomen.

Gesloopt maar voldaan

Mijn eerste week ging ik ontzettend gespannen maar vol goede moed in. Er waren meteen honderden dingen die ik moest leren, tientallen gezichten met namen die ik moest onthouden en werken van 9 tot 6. Dat laatste was ook even heftiger dan ik dacht. De maanden daarvoor had ik maximaal drie keer in de week colleges en werkgroepen van twee uurtjes gehad en ineens moest ik elke dag vol gas. Zo ging die eerste week in een roes aan me voorbij en lag ik vrijdag avond in mijn bed alsof tram 14 over me heen was geraasd. Toch voelde ik me voldaan.

Voor ik aan mijn stage begon dacht ik altijd dat stage bestond uit kopietjes maken, koffie halen voor collega’s en afgesnauwd worden als ik een cappuccino was vergeten. Dat bleek niet het geval. Misschien heb ik teveel films gekeken? Uiteraard zijn er de vaste dagelijkse taken geweest, zoals het monitoren van media voor de klanten en ‘chef keuken’, maar het gaat veel verder. Ik vind het gaaf dat je ontzettend betrokken wordt bij het bureau en de klanten. Zo heb ik meegewerkt aan de eigen PR, ben ik betrokken bij gave projecten voor diverse klanten en schreef ik persberichten.

Starstruck

Bij de werkzaamheden die ik voor Het PR Bureau heb verricht, hoorde ook het helpen bij events. Ik heb onder andere meegeholpen bij de lancering van MensenHandel, de Campina Open Boerderijdagen, de lancering van het WetDeck in het W Hotel en de Höllandischer Meister Cup. Helemaal op mijn lijf geschreven, omdat ik altijd al bezig ben geweest met helpen bij events, ook vanuit mijn bijbaantje in de horeca. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd, omdat er van begin tot eind ontzettend veel geregeld moet worden en er natuurlijk ook wel eens dingen fout gaan. Wat ik er verder tof aan vond, en dit was voornamelijk bij de lancering van het WetDeck, is dat er natuurlijk ook veel BN’ers en influencers op events af komen. Als je dan ineens tegenover Olcay Gulsen staat of Valerio, probeer dan maar eens niet starstruck te zijn. Gelukkig hield ik me moment suprême cool en barstte later pas uit in enthousiasme.

Die verrekte NS

Een tip voor iedereen die stage gaat lopen, ga in de buurt wonen, en probeer vooral het vervoer met de trein te vermijden. Ik woon thuis, een klein uur van Amsterdam vandaan. Elke dag reisde ik op en neer van Het PR Bureau naar huis. Hoewel ik het niet erg vind om met de trein te reizen, ben ik na ruim vier maanden al die vertragingen wel zat. Die onmacht die je voelt als je weer eens moet bellen dat je te laat komt, omdat de treinen weer eens niet rijden is absoluut niet leuk.

Dollarsigns

Nog een tip: weet dat een fulltime stage ontzettend veel energie kost. Naast mijn stage heb ik mijn bijbaan aangehouden bij het restaurant waar ik werk. Ik vind het heerlijk om er te werken en wilde het absoluut niet laten schieten. Sommige dagen ging ik daarom direct vanuit Het PR Bureau door naar mijn werk. In één woord: slopend. Hoe leuk het ook is, soms voelde ik me wel eens zoals in die eerste week: alsof tram 14 over me heen was gereden. Achteraf denk ik daarom dat het misschien niet de beste keuze was.

De laatste maand van mijn stage is inmiddels aangebroken, en alles wat ik kan denken is: ‘NU AL?!’ Hoewel ik soms dus wel eens die tram 14 voorbij voel razen, vind ik het super jammer dat het op zijn einde loopt. Ik heb er zin in om in september te beginnen aan mijn minor, maar ga het hier erg missen. Het belangrijkste wat ik dan ook meeneem is dat ik PR fantastisch vindt. En daarom wil ik afsluiten met wijze woorden van Arnie: ‘I’ll be back’.