Terug van weggeweest: de Nokia 3310

door Aris Thijssen, 24 February 2017

In de categorie nieuws-dat-zichzelf-verkoopt: ‘De Nokia 3310 keert terug.’ Sinds de rentree van Cruyff bij Ajax is er niet meer zo hysterisch gereageerd op de comeback van een idool. En terecht. Stiekem verlangen we allemaal terug naar de tijd van één smsje per dag.

Van een persbericht over het heruitbrengen van een achterhaald product uit het jaar 2000 veer je als pr-adviseur normaal niet op. Een re-launch is pas interessant als het om een verbeterde versie gaat: de re-master editie, de extended version of de director’s cut. Het is altijd ‘het bureau van de toekomst’, ‘de krant van morgen’ of ‘strategie 2020’. Nieuw is nieuws. 

Tenzij het gaat om de Nokia 3310. Afstoffen. Aankondigen. En BOEM. Vandaag werden de details van de 'nieuwe' 3310 bekend gemaakt. Ik vermoed dat de rij zal groter zal zijn dan bij de iPhone 6. Iedereen die vroeger dit stukje simpele perfecte technologie in zijn handen heeft gehad, wil er één hebben. Deze telefoon heeft meer nostalgie dan een pot pindakaas.

Dat komt niet alleen omdat deze telefoon dezelfde doeltreffende functionaliteit bezit als een blikopener. Maar vooral omdat het de Nokia 3310 was (en niet mijn Nederlands leraar) die mij leerde om gevat te schrijven. In een smsje naar een meisje had je 160 tekens om interesse te tonen, iets grappig te zeggen en af te sluiten met een vraag, zodat je een smsje terug zou ontvangen.

Jij en je vrienden (jazeker dames) deden gerust twee uur over het construeren van het perfecte smsje. Het was een pure kunstvorm. En daarna was je ook voor minstens een halve dag klaar, terwijl je wachtte op een antwoord met inhoud. Je sms limiet was te kostbaar voor een ‘hihi’. In een tijd waarin iedereen minstens negen Whatsapp-groepen en vier social media pagina’s met pure onzin onderhoudt, is die herinnering als een hap frisse lucht.

Volgens mij is dát de reden waarom mensen zo enthousiast reageren op de terugkomst van dit prachtige instrument. Kwaliteit over kwantiteit. Terug naar spaarzaam delen. Terug naar één smsje per dag.

Alleen ben ik bang voor herinneringsruis. Die oude film herzien en dan concluderen dat de special effects toch echt heel slecht zijn. Dan gaat de Nokia 3310 in 2017 toch een beetje 1x 8 = T , 2 x 3 = E, 1 x 4 = G, 2 x 3 = E, 2 x 6 = N, 3 x 8 = V, 1 x 2 = A, 6 x 5 = LL, 2 x 3 E, 2 x 6 N, inderdaad, TEGENVALLEN.

Of wacht, de Nokia 3310 afbeelding die ik net gegoogled heb om dit reken rijtje op te schrijven heeft mij meteen weer overtuigd. Ik weet het zeker, ik neem er gewoon twee.⁠⁠⁠⁠