Specsavers: een ringtone speciaal voor slechthorenden

Specsavers 2021

Nooit meer een oproep missen, dankzij een speciaal ontworpen ringtone

Het overkomt mensen met gehoorverlies regelmatig: een telefonische oproep gaat geruisloos voorbij. Simpelweg niet waargenomen. Met als gevolg dat het geluid van de telefoon steeds harder wordt gezet om zo gemiste oproepen te voorkomen. Onnodig, want het zijn alleen bepaalde tonen die slechthorenden moeilijk kunnen horen. 

Met de juiste combinatie van hoge tonen, lage tonen en golflengten, kan dit probleem verholpen worden. Hier zagen wij een pr-kans voor Specsavers: het creëren van een beltoon die speciaal is afgestemd op het gehoor van mensen met gehoorverlies. Een mooie aanvulling op de campagne #BlijfErbijHoren en een manier om te etaleren dat Specsavers weet wat er speelt in de doelgroep.

'Een hoorbare beltoon voor mensen met gehoorverlies'

‘We wilden voor Specsavers iets neerzetten waar veel mensen écht iets aan hebben. Het was zo tof om samen met een audicien, sound engineer en slechthorenden te komen tot het eindresultaat: een beltoon die goed hoorbaar is voor mensen met gehoorverlies. Gezien het media-resultaat, het aantal downloads en de positieve reacties van mensen die de ringtone gebruiken, slaat het aan.’


Aanpak

Mensen met (ouderdoms)gehoorverlies zetten het geluid van hun telefoon vaak erg hard om de beltoon te kunnen horen, terwijl dit helemaal niet hoeft. Bovendien is het voor partners vaak een angst dat zij hun slechthorende man of vrouw niet kunnen bereiken als het echt nodig is. Samen met geluidsstudio Soundcircus en een audicien van Specsavers hebben we daarom de ideale ringtone ontwikkeld voor slechthorenden. De ringtone hebben we vervolgens beschikbaar gemaakt als gratis download op de website van Specsavers. De ringtone werd geïntroduceerd tijdens de Nederlandse Veteranendag. Bezoekers konden daar bij de stand van Specsavers de ringtone op hun telefoon laten installeren. Met behulp van een persbericht en interviews deelden we het verhaal.

Resultaat

Los van het grote aantal downloads, bereikte de ringtone via de media veel mensen. BNR Nieuwsradio besteedde er uitgebreid aandacht aan. Zij testten de ringtone en raadpleegden Evelyne Hermans van Doof.nl om de ringtone te duiden. Ook Adformatie besteedde aandacht aan de ringtone en het waarom erachter. Androidworld en de vakbladen Hoordetail en Stichting Hoormij berichtten eveneens over de ringtone van Specsavers, net als veel regionale dagbladen. Spannend en goed om te zien dat nieuwsmedia daarna dus ook volgden en het bericht overnamen.

Download de ringtone

Meer lezen over en het downloaden van de ringtone kan via de website van Specsaver.


Gerelateerde cases