BLOG: De ondergang van het mannentoilet

door Aris, 19 December 2018

Je hoeft niet lang in de PR werkzaam te zijn om te kunnen concluderen dat deze tak van sport wordt gedomineerd door vrouwen. Zo is de verdeling op mijn kantoor drie mannen versus vijfentwintig bloedmooie en zeer getalenteerde dames. Voordat onze website crasht vanwege een spontane bezoekerspiek van single mannen richting onze vacature pagina... de ervaring is het best te beschrijven als het hebben van vijfentwintig betweterige zussen.

Nu je op de hoogte bent van de man/vrouw verdeling kun je misschien begrijpen dat de komst van genderneutrale toiletten bij ons op kantoor eerder voelt als een vijandige overname. Want toen ik vanochtend schichtig het nieuw bezette gebied betrad dacht ik meteen: ‘Waarom heeft een toilet een plant nodig? Wie is Aloë Vera nou weer? Waar zou dat tweede kleine prullenbakje voor zijn?’. Al snel trok ik de schokkende conclusie: dit is gewoon een tweede vrouwentoilet!

Mijn woede steeg direct naar ongekende hoogte. Waarom moeten wij het mannentoilet opgeven? Een fundament in onze cultuur dat al generatie op generatie diepgeworteld zit in onze identiteit.

Kom maar op met je stortvloed aan twitterberichten: #SorryAris dat ik al twintig jaar geen glas water meer durf aan te raken sinds het Texaco-wachtrij-incident van 1992.

Want dit gaat zomaar niet! We gaan organiseren! Demonstratie! Zij aan zij bestormen we de gang met piemelpakken en brandende toiletrollen! We vallen het moederland binnen met een 'Ik schijt in me broek'-moppenboekje, een paar naar urine ruikende Donald Ducks en een Playboy kalender! Je blijft met je naar Aloë Vera ruikende klauwen van ONS MANNENTOILET af!

Gelukkig moet ik van opwinding altijd wel erg naar de wc. En moet ik al snel bekennen... dat in die naar roosjes ruikende oase van rust, de warme herinneringen aan het mannentoilet een beetje beginnen te vervagen. Wat overblijft zijn gedachten aan met schaamhaar en urine druppels bespikkelde wc-brillen en met water bijgevulde handzeeppompjes.

Daarbij, als we evenveel energie zouden steken in de echte wereld problemen zijn we er in een dag vanaf. #roetpiet #gelehesjes #allerhandevegankritiek.

Dus misschien moeten we niet zo raar doen en volslagen overdreven reageren op een beetje broodnodige verandering. Want eerlijkheid gebiedt mij te zeggen... mijn huid voelt fantastisch, mijn haar heeft nog nooit zo goed gezeten en er is altijd toiletpapier.