Een avondje netwerken in de wereld van keukenprinsen en -prinsessen (en iedereen die daar over schrijft)

door Camiel Overgaauw, 21 November 2017

Gisteravond was het dan zover, in Hotel Arena in Amsterdam werd de lijst met de 100 meest bepalende culinaire smaakmakers van Nederland bekend gemaakt. De winnaar: Joris Bijdendijk, chef-kok van het RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum. Gefeliciteerd, Joris! Hierbij een verslag van een avondje netwerken met foodpioniers.

Op de foto v.l.n.r.: Marcus Polman (FavorFlav), Styn Claessens (Kipsterfarm), Yvette van Boven (Kookboekenschrijver en tv-kok) en Joris Bijdendijk (Chef-Kok RIJKS).

De top-100 is een initiatief van FavorFlav, waar we dit jaar partner van zijn. We schreven er al eerder over op onze website. Het doel van dit partnership: ons netwerk in de wereld van foodies en food-influencers uitbreiden. We kunnen vast verklappen: dat is gelukt. In Hotel Arena kwam de crème de la crème van de Nederlandse food-industrie gisteren samen. 

Keukenprinsen- en prinsessen
Het was een informeel en te gek event. Nagenoeg iedereen die was uitgenodigd, was er ook. Een vermelding waard, omdat het lang geen vanzelfsprekendheid is op dit soort avonden. Wat dat betreft was de maandagavond slim gekozen: de favoriete uitgaansavond van horeca personeel. We wilden zoveel mogelijk keukenprinsen en –prinsessen in de zaal. Ook leuk chefs en recensenten zaten voor één keer gebroederlijk naast elkaar. Net als de brandmanagers (namens ons waren uitgenodigd: Heinz, Boullionbrothers, Pestana Riverside Hotel) en onze eigen food PR-adviseurs.

Hoofdredacteur van online food magazine FavorFlav Marcus Polman en Ruben Nicolai namen de presentatie op zich en maakten bekend wie er dit jaar tot de ultieme culinaire ‘movers & shakers’ van Nederland behoren. Onder de 100 genomineerden behoorden onder meer spraakmakende nieuwe concepten zoals ‘The Avocado Show’ en de ‘Vegan Junk Food Bar’ en opkomende of juist gevestigde chefs als Yvette van Boven, Alain Caron, Peter Lute (ARC, de Kruitfabriek) en Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer (Breda, Guts & Glory).

De hele top-100 vind je hier

Volgens hoofdredacteur Marcus is de lijst een eerbetoon aan iedereen die dit jaar een bijdrage heeft geleverd aan het verrijken van de eetcultuur in Nederland. Van vernieuwende horeca-concepten tot inspirerende chefs als winnaar Joris Bijdendijk, die De Keuken van Lage Landen opnieuw wil uitvinden. Wat verder opviel, is de populariteit van veganistisch eten en opvallend genoeg ook de groeiende aandacht voor ‘betere vlees’, met name duurzaam.

Voor een sfeerverslag (“Het gejoel zit er meteen stevig in en al snel komt er getrommel op tafel bij kijken, ook omdat de wijn stevig wordt doorgeschonken”) verwijs ik je graag door naar het verslag van ‘mister Schuim’ Hans van der Beek van Het Parool.

Over FavorFlav
Online foodmagazine FavorFlav is dé site waar lekkerbekken dagelijks hun culinaire fix krijgen. De FavorFlav Food Top 100 lijst wordt jaarlijks samengesteld. Dit doen zowel de redactie als de lezers van FavorFlav.com. De lijst bestaat uit bekende en minder bekende professionals op het gebied van eten en drinken die in 2017 een aantoonbare bijdrage hebben geleverd aan het promoten en verrijken van de eetcultuur en eetbewustzijn in Nederland. Dit resulteert in een bonte mix van chefs, foodproducenten, food ondernemers, restaurateurs, merkenbouwers en food start-ups. De lijst heeft als belangrijkste criterium: wat heeft deze persoon bijgedragen aan lekker en goed eten in Nederland.