Hoe de Barbie-video met Olcay Gulsen tot stand kwam

door Senna Ceulemans, 08 March 2018

Gisteren, twee dagen voor Internationale Vrouwendag, lanceerden we een nieuwe video voor Barbie. Hierin vraagt Barbie aandacht voor het belang van positieve vrouwelijke rolmodellen. In de video praat modeontwerpster Olcay Gulsen met Suus, Laquilya, Sue, Pleun, Jenairys en Brune over hun dromen. Senna legt uit hoe de video tot stand kwam.

Een paar maanden geleden klopte Barbie bij ons aan met de vraag of wij na wilden denken over een vervolg op You Can Be Anything, de campagne van vorig jaar over oneindige mogelijkheden voor meisjes. Barbie wil namelijk een inspiratiebron zijn voor meisjes en laten zien dat je alles kunt worden. In het traject van de planvorming kwamen we al snel op het spoor van een video. Hoe gaaf zou het zijn om het You Can Be Anything-gevoel te vangen in beeld? Kleine meisjes fantaserend over een mooie toekomst waarin al hun dromen uitkomen… Dat gevoel laat zich moeilijker vangen in tekst, dus we waren al vrij snel overtuigd over de video-vorm.

Olcay Gulsen

Toeval of niet: precies in die periode klopte Olcay Gulsen bij Barbie aan. In een video, opgenomen voor een kast met honderden Barbiepoppen, vertelde ze wat Barbie voor haar betekend heeft (en nog steeds). Qua verhaal sloeg ze de spijker op de kop. Ze zei onder meer: “Ik had als klein meisje één Barbie. Die pop heeft mij laten dromen. Ik geloofde dat ik letterlijk alles kon worden wat ik maar wilde.” En niet onbelangrijk: ze opperde een samenwerking. Een cadeautje. Een uithangbord was precies wat we nodig hadden om ons plan voor een You Can Be Anything-video verder te brengen.

In de maanden daarna hebben we de video samen met Klaas Kleiterp van Sir Render uitgewerkt. Daarbij was praatjesmakers een inspiratiebron. Met deze campagne wil Barbie het belang van rolmodellen benadrukken en we zagen daarom een video voor ons waarin Olcay samen met een aantal meisjes in gesprek gaat. Meisjes die nog volop fantaseren over onder andere hun rolmodel, dat wat wij als jongvolwassen vrouwen door de jaren heen verleerd zijn.Dit blijkt ook uit het bijbehorende onderzoek: 80% van de meisjes in Nederland heeft een rolmodel, bij volwassen vrouwen is dat slechts 23%.

#MoreRoleModels

Nu het eindproduct de wereld in is, hopen we natuurlijk dat de video door zoveel mogelijk (power)vrouwen gedeeld gaat worden met de hashtag #MoreRoleModels. Inmiddels is het bericht al opgepikt door LindaNieuws, Amayzine en heeft RTL Boulevard er een heel item van gemaakt. Al een prachtig resultaat. Los van het uiteindelijke bereik, zijn we enorm blij met de video. Olcay en de meisjes brengen precies het gevoel over wat we in gedachten hadden. Dat iedereen die de video kijkt een glimlach op zijn of haar gezicht krijgt, versterkt dat gevoel.