Huawei voltooit 8e Symphonie van Schubert

De achtste symfonie van Schubert staat al bijna 200 jaar bekend als zijn onvoltooide werk. Het stuk werd namelijk nooit afgemaakt. Tot nu... door de krachten van AI en het menselijk brein te koppelen wist Huawei de beroemde ‘unfinished symphony‘ af te ronden.

Met een flinke afvaardiging van o.a. Nederlandse pers en andere influencers reisden we af naar Londen. Daar, in de Cadogan Hall, werd het voltooid stuk afgelopen week tot leven gebracht door het English Session Orchestra. Voor de compositie werkte Huawei samen met componist en Emmy-winnaar Lucas Cantor. De uitvoering is terug te luisteren en te downloaden via www.unfinished-symphony.com.


Kunstmatige intelligentie...

Huawei wil met dit project laten zien waartoe kunstmatige intelligentie (AI) in staat is, gebruikmakend van de dual NPU (Neural Processing Unit) in de Huawei Mate20 Pro smartphone. Door het timbre, de toonhoogte en het metrum van de bestaande eerste en tweede delen van de symfonie te analyseren, genereerde het AI-model de melodie voor de laatste, ontbrekende derde en vierde delen.

"Bij Huawei zijn we altijd op zoek naar manieren waarop technologie positief kan bijdragen aan de wereld waarin wij leven. Daarom hebben we onze Mate20 Pro smartphone geleerd om een onafgewerkt, bijna 200 jaar oud stuk muziek te analyseren en af te werken in de stijl van de oorspronkelijke componist", zegt Walter Ji, president van Huawei’s consumentendivisie. "We gebruikten de kracht van AI om de grenzen te verleggen van wat menselijk mogelijk is. Als onze smartphone al intelligent genoeg is om dit te doen, wat is er dan nog meer mogelijk?"

…en het menselijk brein

Lucas Cantor: "Mijn rol is om de goede ideeën van AI naar voren te brengen, mogelijke gaten op te vullen en ervoor zorgen dat het resultaat van de bewerking ook echt door een symfonieorkest kan worden gespeeld. Deze toepassing van AI bewijst dat technologie veel mogelijkheden biedt en een grote bijdrage kan leveren aan moderne cultuur."


Simone en Kirsten bij de Cadogan Hall met Micha Windgassen (NPO Radio & KX Radio)


Over Huawei

Huawei is een toonaangevende wereldwijde producent en leverancier van netwerkapparatuur, IT-oplossingen en consumentenproducten. Huawei heeft wereldwijd 15 R&D-centers en is gebouwd op 30 jaar ervaring in de telecom en ICT-industrie. De producten en diensten zijn beschikbaar in meer dan 170 landen en daarmee wordt een derde van de wereldbevolking bediend. Huawei Consumer is een van de drie business units van Huawei met consumentenproducten zoals smartphones, tablets, mobiele breedbandapparaten, wearables en cloud services. Momenteel is Huawei het tweede grootste smartphonemerk ter wereld en verscheept dit jaar naar verwachting wereldwijd meer dan 200 miljoen smartphones. In Nederland telt Huawei 650 medewerkers en 2 vestigingen met het hoofdkantoor in Amsterdam.