Ingrid Siemes-Van der Made wil de wereld superchargen

door Het PR Bureau, 04 July 2017

Ingrid Siemes-Van der Made maakte in januari de overstap van Coca-Cola Enterprises naar food start-up Naturalicious. Als kersverse CEO is ze klaar om de wereld te veroveren met good for you-producten.

HPB: Hoe word je in krap zes maanden na je komst naar Naturalicious CEO?
Ingrid: “Sinds januari ben ik bezig geweest om Naturalicious te professionaliseren. De ervaring die ik heb opgedaan bij Coca-Cola komt daarbij goed van pas. Net als mijn getting things done-mentaliteit. Dit bedrijf is vol energie en ambitie begonnen, nu is het tijd voor de volgende fase. Ik ben terug gegaan naar het fundament van de operatie om het bedrijf klaar te stomen om te accelereren. Vervolgens hebben de oprichters hebben mij gevraagd om CEO van het hele bedrijf te worden.”

Je werkte 18 jaar bij Coca-Cola. Wat heb je daar geleerd?
“Ik heb eigenlijk alles kunnen doen wat een marketeer zou willen: ik mocht met mijn teams bouwen aan het nummer nummer één merk Coca-Cola, heb grote introducties geleid en nieuwe merken met succes in Nederland gelanceerd. Vervolgens heb ik de kans gekregen om de afdeling Operational Marketing bij Coca-Cola Enterprises vanaf nul op te bouwen. Dat was leerzaam en ontzettend boeiend. We werden succesvol en wonnen diverse prijzen. Daarnaast heb ik op brede schaal gezien hoe een wereldspeler in de food-industrie is georganiseerd. Die ervaring pas ik toe in de ondernemende rol die ik nu heb.”

Wat zijn jullie plannen met Naturalicious?
“In juli komen we met een nieuwe productlijn. Dan korten we Naturalicious in tot Natur., met een punt en zonder e. Dat laatste is een verwijzing naar het ontbreken van e-nummers in onze producten. De punt is een knipoog naar het digitale deel van onze business. Mijn uiteindelijke doel is om de wereld te superchargen met de kracht van de natuur. We willen mensen inspireren om de goede brandstoffen uit de natuur te benutten om alles uit zichzelf te kunnen halen.”

In hoeverre slaat dat verhaal aan?
“We merken dat er een nieuwe beweging gaande is. Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun gezondheid. Bewegen helpt natuurlijk, maar met voeding kun je ook veel beïnvloeden. Er is tegenwoordig veel aandacht voor gezondere keuzes. In de komende jaren zal technologische innovatie daar nog een laag bovenop leggen. Er is een nieuwe generatie voeding in aantocht. Voeding waar je meer van kan verwachten, zoals het voorkomen van ziektes."

Leg uit.
“Bij Coca-Cola werkte ik twaalf jaar geleden aan een intelligent hydration drink, een innovatief drankje dat meer was dan lekker en verfrissend. De markt was er op dat moment alleen nog niet klaar voor. Dat zie je nu veranderen. Mensen willen niet langer uitsluitend lekker en dorstlessend, het mag meer zijn dan dat. Super krachten uit de natuur voldoen aan die vraag. Naturalicious heeft de volledige controle over de teelt van groente en fruit, waardoor we, samen met wetenschappers, in staat zijn om hoogstaande, nieuwe producten te ontwikkelen. Good for you-producten, noemen we ze.”

(De tekst gaat verder onder de video.)

Wat is jouw grootste uitdaging?
“Iedereen bewust maken van de kracht van pure en rauwe groente en fruit. Dat betekent ook dat we mensen willen inspireren om in plaats van een zak chips bijvoorbeeld een zakje worteltjes mee te nemen voor de kinderen. Gezonde voeding heeft me altijd enorm bezig gehouden. Bij Naturalicious kan ik er elke dag mee bezig zijn. En dat is zeker geen straf, want onze producten zijn niet alleen gezond, maar ook gewoon erg lekker.”

Wat staat ons te wachten in de foodsector?
“Heel veel. De wetenschap op het gebied van food gaat sneller dan ooit. You ain't seen nothing yet. Dat geeft me ontzettend veel energie. Binnen nu en afzienbare tijd zullen we een oplossing moeten vinden voor duurzaamheid in de foodsector. Wat gaan we terug doen voor de natuur? Als we zeggen 'bedankt natuur', dan moet daar ook iets tegenover staan.”

Hoe zit het met jouw eigen inname?
“Mijn eetpatroon is vrij basic. Ik eet drie keer per dag. Brood en een sapje in de ochtend en middag, en ’s avonds warm. Daarbij zorg ik voor voldoende groente en fruit. Aan tussendoortjes kom ik overdag niet toe.” Al lachend: “Daarvoor ren ik te hard rond. Dat is overigens ook heel goed voor je gezondheid.”

Zondig je nooit?
Uitbundig: “Natuurlijk wel. In het weekend dan komt er ook gewoon pizza op tafel. Ik vind het ook belangrijk dat we niet doorslaan. Met z’n allen aan de chia-zaden is geen oplossing.”

Lees meer over Naturalicious