Je gelooft je oren niet

door Aris Thijssen , 21 April 2017

‘Nee joh, testen is niet nodig. Ik hoor nog prima!’ Herkenbaar? Veel 55-plussers stellen de aanschaf van een hoortoestel uit. Soms wel 6 tot 7 jaar. We ontkennen liever dat ons gehoor achteruit gaat. Maar ook omdat we het niet echt merken. Vermindering van het gehoor gaat namelijk langzaam. En dat kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Kijk maar naar dit live experiment van onze klant Specsavers.

Specsavers nam de proef op de som en voerde een live experiment uit. Verschillende mensen, met en zonder gehoorverlies, werden getest op hun hoorvermogen in het verkeer. “Ik was verbaasd over de uitslag. Ik dacht dat het bij mij wel mee zou vallen, maar veel voertuigen hoorde ik te laat of zelfs helemaal niet. Daar schrok ik enorm van. Het is dus niet alleen een kwestie van de tv wat harder zetten, daar ben ik nu wel achter”, aldus Helen Schutte-Tjon, deelneemster van de live gehoortest. Bekijk de video hier.

Een verminderd gehoor is typisch zo’n verschijnsel dat mensen lange tijd ontkennen. Onderschatting van het probleem en soms ook overschatting van het hoorvermogen kan dan een rol spelen. ‘Het zal zo’n vaart niet lopen, ik hoor nog prima.’ Maar is dat wel zo?

Ouderen zien zelf het probleem van gehoorverlies niet zo als zij deelnemen aan het verkeer, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 70% van de ouderen die fietsen, denkt dat gehoorverlies niet zal leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Toch geeft één op de zes fietsers boven de 55 jaar aan weleens in een risicovolle verkeerssituatie terecht te zijn gekomen doordat ze iets niet goed hadden gehoord. Blijkbaar is er dus een verschil in perceptie en gedrag.

Lees verder op ANWB.nl