Marcus: ‘Eten en drinken zijn een onuitputtelijke bron van mooie verhalen’

door Het PR Bureau, 16 April 2018

In de serie Friends of HPB stellen we je voor aan mensen met wie we nauw samenwerken. Je bent een connecting agency of je bent het niet. Vandaag: Marcus Polman, foodondernemer en hoofdredacteur van online foodmagazine FavorFlav.

Marcus, wat staat er op jouw visitekaartje?
“Ik ben culinair journalist en schrijf over eten en drinken. Ik ben hoofdredacteur van het online foodmagazine FavorFlav en auteur van verschillende kookboeken. Daarnaast kennen sommige mensen mij van twee seizoenen Masterchef op SBS6. Met mijn eigen streetfoodconcept The Rough Kitchen, in de Foodhallen, sta ik zelf ook met één been in de horeca.”

Hoe ben je in deze wereld beland?
“Als journalist werkte ik in het verleden onder meer bij Esquire, Quote, Elsevier en RTL Nieuws. Vanuit mijn eigen interesse ben ik me als journalist op een gegeven moment gaan verdiepen in eten en drinken. Dat was in een tijd waarin #instafood, #foodies en #healthylife nog niet voortdurend trending waren. Ik houd van lekker eten en het is een onuitputtelijke bron van mooie verhalen. Vandaar.”

Wat is je link met ons bureau?
“Het PR Bureau werkt voor veel vooraanstaande merken op het gebied van food, drinks en hospitality. Daar help ik bij als expert op het gebied van communicatie, pr en journalistiek. Ik ken de wereld van eten en drinken goed, dus ik kan ambitieuze merken in deze wereld goed op weg helpen. Het PR Bureau wil voor deze merken een full service communicatiebureau te zijn – van strategie tot content creatie en mediabenadering. Ik breng kennis en een netwerk in en zij zijn voor mij een uitbreiding op mijn contacten en back office. Zo helpen we elkaar.”

Misschien een retorische vraag gezien het aparte label, maar vraagt de foodmarkt om een specifieke aanpak?
“Ja, zeker. De food, drinks en hospitality branche is super trendgevoelig. De matcha thee is nog niet gearriveerd of de nieuwe initiatieven, concepten en producten staan alweer in de rij. Moet je daar als merk in mee? En hoe dan? Dat zijn lastige vragen voor nieuwkomers in de markt. Om raak te schieten is specifieke kennis vereist.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Marcus Polman

En, hoe doe je dat?
“Misschien flauw, maar het is balanceren. Het luistert nauw. Het medialandschap is volop in beweging. De rol van klassieke recensenten verandert, net als de rol van bloggers en amateurrecensenten. Daar kun je je niet tegen verzetten. Je moet mee. Mijn antwoord: hobbel niet slaafs achter alle nieuwigheden aan en hijs niet iedere blogger op een voetstuk. Het gaat erom dat je de juiste media en influencers aan je weet te binden.”

Welke rol speelt PR in deze markt?
“Het succes van een nieuw concept of product wordt voor zeventig tot tachtig procent bepaald door storytelling. Kijk maar naar de Avocado Show en Tony’s Chocolonely. Natuurlijk moet je product of concept in de basis goed zijn, maar zonder een goed verhaal ben je nergens. De consument heeft nu zoveel keuze, dus we worden nog gevoeliger voor verhalen die tot de verbeelding spreken. Waar komt het koetje vandaan? Waar heeft het gegraasd? Die informatie willen we niet langer alleen op melkpakken, maar ook op de menukaart. Be good and tell it. Als er iets op de food, drinks en hospitality markt van toepassing is, is het deze uitspraak.”

Waar liggen kansen voor nieuwkomers?
“Ik ben net terug van een trendtour door Londen, de food capital van Europa. In twee dagen heb ik veertig nieuwe concepten van dichtbij bekeken – van restaurants en cocktailbars tot supermarkten en afhaalconcepten. Wat me vooral opviel was de explosieve groei van on the go concepten. Wat wij in Nederland kennen met AH to go, maar dan gekoppeld aan kwalitatief goed aanbod. Veganistische to go concepten zijn in Londen heel populair. Ook in Nederland is dit een groeiend segment. We gaan meer buiten de deur eten en willen gemak koppelen aan goede kwaliteit. De opkomst van foodora, Deliveroo en Uber Eats zijn nog maar het begin. De hele convenience markt wordt de komende jaren huge.”

Je bent auteur van het ‘Handboek voor de perfecte steak’. Voor iedereen die het (nog) niet gelezen heeft: hoe bak je de perfecte biefstuk?
“Er komt veel bij kijken, laat ik dat voorop stellen. De keuze van de pan, de vetstof, het stuk vlees, het laten rusten van het vlees, noem maar op. Vandaar een boek van 200 pagina’s over maar één vraag: hoe bak je de perfecte biefstuk. Hopelijk gaan onderstaande drie tips je helpen.”

  1. Word vrienden met je slager. Laat met een paar wijze opmerkingen zien dat je echt geïnteresseerd bent in een goed stuk vlees. De meeste slagers vinden dit leuk, waardoor de kans groter is dat je met een mooi stukje vlees naar huis gaat. Kortom: investeren in de kwaliteit van je vlees.

  2. Laat je biefstuk op kamertemperatuur komen voordat je het in de pan legt. Zo voorkom je een biefstuk die aan de buitenkant zwartgeblakerd is en van binnen nog koud. Op kamertemperatuur laten komen betekent minimaal een uur buiten de ijskast. Veel mensen verzuimen dit.

  3. Laat de biefstuk eenmaal gebakken minimaal 5 tot 10 minuten in aluminiumfolie rusten op een rooster of afdruiprek. Zo voorkom je een bloedplas op je bord. Hiermee doe je je gasten (en jezelf) een groot plezier.