Tim van Krevicy: “De sterkste video’s hebben maar één boodschap”

door Het PR Bureau, 12 October 2017

In de serie Friends of HPB stellen we je voor aan mensen met wie we nauw samenwerken. Videomakers bijvoorbeeld, van partnerbureaus als WeFilm en Made for Digital. Vandaag aan het woord: Tim Klaasse, regisseur bij video-productiehuis Krevicy.

HPB: Tim, jullie tagline is ‘Sterke films voor goede zaken.’ Leg uit.
Tim: “Met Krevicy richten we ons op duurzaamheid, groen, goede doelen en samenleving. Kortom: goede zaken. We maken films voor partijen die wat bijdragen aan de maatschappij, zoals Naturalis, Leger des Heils, Oranjefonds of Oxfam Novib. Het zijn organisaties waarvoor we graag werken, omdat we de boodschap belangrijk vinden.”

Recent haakten we jullie aan voor een campagne van Specsavers. Waarom is dat verhaal geschikt voor een Krevicy video?
“Er heerst een taboe rondom hoortoestellen. Mensen wachten gemiddeld zeven jaar met de aanschaf. Dat is een complexe en belangrijke boodschap.”

Een emotie is vaak in één beeld, één handeling of één blik te vangen. Met tekst is dat veel lastiger.

Hoe vertaal je zo’n complexe boodschap naar een video?
“Film is niet geschikt voor een overdaad aan informatie, maar wél heel geschikt voor een complexe of genuanceerde boodschap. We kennen de uitspraak allemaal: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is echt waar. Een emotie is vaak in één beeld, één handeling of één blik te vangen. Met tekst is dat veel lastiger. Film kan energie en gevoel overbrengen. In de film voor Specsavers is het de energie van de kinderen die de boodschap de ontroerende en oprechte lading meegeeft.”

(Tekst gaat verder onder de video.)

Welke rol heeft video in PR?
“Ik zie video als een vuurpijl die je de lucht in schiet om aandacht te vragen voor jouw verhaal. De sterkste video’s hebben maar één boodschap. In het geval van Specsavers was dat: wacht niet te lang met de aanschaf van een hoortoestel. Video’s zijn niet geschikt om veel informatie over te brengen en dat maakt het tegelijkertijd lastig. Opdrachtgevers hebben niet zelden de neiging om té veel te willen vertellen in een video. Een goede videomaker kan dat voorkomen door te sturen richting de kern van het verhaal.”

Ik hoop niet dat mijn zoontje opgroeit in een maatschappij waar we alleen nog maar aantrekkelijke video’s kijken.

Wordt de video het nieuwe persbericht?
“Dat zou maar zo kunnen. Ik heb het al meegemaakt. Voor de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland hebben we video's gemaakt om een probleem aan te kaarten in de Tweede Kamer. In de mail stond: kijk eerst de video en lees daarna de begeleidende brief. We wilden met die vuurpijl eerst de aandacht trekken. Een minuutje kijken is zo weg, terwijl een minuut lezen veel meer energie kost. Gek genoeg vind ik dat ergens ook wel jammer. Ik hoop niet dat mijn zoontje opgroeit in een maatschappij waar we alleen nog maar aantrekkelijke video’s kijken.”

Welke video had je zelf willen bedenken?
“Ik moet nog steeds verschrikkelijk lachen om de Volvo-video met Jean-Claude Van Damme. De eenvoud maakt deze film zo ontzettend goed. Het idee is sterk, want het illustreert de boodschap – de precisie en stabiliteit van ‘Dynamic Steering’ – erg goed. Ze vertellen verder ook bijna niets. Ronduit knap.”