Vandaag wereldkundig: vrijheidsconcert 75 jaar D-Day op 6 juni 2019

Zo nu en dan komt er een vraag voorbij waar je simpelweg geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. Een paar maanden geleden klopte Ilco van der Linde – het brein achter onder meer de Bevrijdingsfestivals en dance4life – bij ons aan met het verzoek of we hem wilde helpen bij het wereldkundig maken van een nieuw initiatief. Nieuwe ideeën van Ilco staan meestal garant voor veel moois, en dus zeiden we volmondig ‘ja’. Vandaag is het nieuws naar buiten gegaan: over precies een jaar vindt het Liberty Concert plaats, een vrijheidsconcert op het strand van Normandië om 75 jaar D-Day te vieren en herdenken.

Internationale top artiesten en sprekers zullen er optreden, in aanwezigheid van de nog levende veteranen uit heel de wereld. De line-up van artiesten wordt dit najaar bekendgemaakt. De Nederlandse initiatiefnemers, naast Ilco van der Linde ook Michiel Florusse, verwachten 75.000 bezoekers aan de kust van Normandië.

Aanstaande vrijdag wordt het plan in Normandië gepresenteerd tijdens de eerste editie van het seminar ‘Normandy for Peace’ in aanwezigheid van voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

Een nieuwe beweging

De ambitie is groots: de kick-off van een nieuwe beweging van positiviteit, gedragen door de nieuwe generatie. Naast het vieren van onze vrijheid is er een groter doel aan het Liberty Concert verbonden. Onder het motto ‘Fight for freedom’ zal het evenement miljoenen jonge mensen oproepen om op te staan voor vrede, democratie, inclusieve samenlevingen en optimisme. Het Liberty Concert is daarmee meer dan een nieuw festival. Het vormt het startschot voor een nieuwe verbindende beweging van positieve krachten.

Van der Linde: “Kleine groepen extremisten zaaien vrees en verdeeldheid. Met de Liberty Concerts en Liberty Talks bieden we de grote massa die wel wil opstaan voor vrede en vrijheid nieuwe manieren om hun positieve kracht en toewijding te laten zien. De mensen die naar het festival komen zijn niet zomaar festivalgangers, maar freedom fighters. Zij staan op voor het versterken van vrije, inclusieve samenlevingen, als een statement tegen alle vormen van extremisme die om zich heen grijpen.”

Het Liberty Concert Normandië en de Fight for freedom campagne worden georganiseerd door de Nederlandse Stichting zonder winstoogmerk Peace de Resistance. Deze stichting werkt nauw samen met de Stichting 75 jaar vrijheid, waarin ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Liberation Route Europe actief zijn. Het initiatief wordt ondersteund door het vfonds.

Naar de website van het Liberty Concert